Добрий день. У нас в будинку на першому поверсі є невелике приміщення, яке ми планували використовувати як комору, але зіткнулися з проблемою – на стінах з’являється волога, особливо після дощів. Конструкція бетонна, і схоже, що вода просочується крізь мікротріщини. Чула, що для таких випадків є спеціальна гідроізоляція бетону, але не знаю, які методи краще – покриття зверху чи якісь просочення. Хтось мав подібний досвід? Цікавить, як краще зробити, щоб потім не переробляти все заново.
Общение по месяцам » На стінах з’являється волога
-
EmberLi Сообщение #1 -
ivan13 Сообщение #2 О, це класична проблема з бетоном! Я теж мав таку історію, коли зробив прибудову до будинку. Все виглядало надійно, але після першої зими почалися мокрі плями. Виявилося, що бетон сам по собі не тримає воду, і без додаткового захисту він поступово тягне вологу, яка з часом руйнує його структуру. Ми довго радилися, і в результаті замовили спеціальну гідроізоляцію бетону з просоченням. Вона реально працює, бо проникає всередину, а не просто створює плівку зверху. Після обробки волога зникла, приміщення стало сухим і навіть запах сирості пропав. Як на мене, це найкращий варіант, бо раз зробив і забув. -
EmberLi Сообщение #3 Дякую, дуже корисно. А скажіть, будь ласка, ви робили лише просочення, чи ще додатково наносили якісь матеріали зверху? Бо я чула, що є різні підходи: одні рекомендують лише внутрішню обробку, інші кажуть, що потрібно комплексно, з зовнішнім покриттям. Хотілося б зрозуміти, який варіант більш надійний у довгостроковій перспективі. -
ivan13 Сообщение #4 Я теж спочатку думав обмежитись одним способом, але спеціалісти пояснили, що гідроізоляція бетону має бути комплексною, особливо якщо це приміщення під землею чи біля ґрунту. Ми зробили так: спочатку нанесли глибоке проникаюче просочення, воно реально заходить в бетон і перекриває всі мікротріщини, через які йде вода. Це дає ефект зсередини. А вже зверху для надійності зробили обмазувальне покриття, яке створює бар’єр від зовнішньої вологи. В результаті приміщення стало абсолютно сухим, навіть після сильних злив. Якщо чесно, я був у шоці, що після цього навіть в підвалі температура стала більш рівномірною і зникла сирість. Та й сам бетон тепер не кришиться і не темніє. Тому я всім раджу не економити і робити комплекс: просочення + покриття. Це не так вже й дорого, але зате вирішує проблему надовго.